Afval & 'n 2e leven

Tweede leven

Kringloop

Oliemolenstr. 69

Telefoon: 0800 - 0360

Wensjes

| Website | Facebook |

Hulp minderbedeelden

Verkoopsite

Wat de gek ervoor geeft 036

| Facebook |

Weggeefhoek

Weggeefsite

| Facebook |

Dumpen grofvuil of zwerfvuil

U kunt zelf een melding doen bij de Gemeente Almere als er grofvuil gedumpt is of als er op een plek veel zwerfvuil ligt.

Ik wil zwerfvuil melden
Ik wil een afspraak maken om grofvuil op te halen


Folders

Wist u dat u gemiddeld zo'n 32 reclamefolders per week in uw brievenbus krijgt? Maar dat u ze ook online via de pc of een app kunt bekijken? Dat scheelt kilo's papier per jaar!

Folderz, Spotta, Reclamefolder

Afval

Uw container

In een benedenwoning krijgt u 3 containers: één voor gft en restafval, één voor papier, één voor plastic, blik en drankkartons.

Bij schade aan of diefstal van de container kunt u dit melden bij de gemeente Almere via deze link. U kunt hier tevens melden dat uw container niet geleegd is.

Bij diefstal wordt geadviseerd twee weken te wachten, waarschijnlijk staat de bak bij de volgende leging weer bij de opstelplaats.

Welke container?

In de Almere Afval app kunt u vinden welke container er de betreffende dag bij de opstelplaats gezet moet worden.

Groen = restafval en GFT

Blauw = plastic en drankkartons

Blauw = papier

De app is er voor Android en iPhone

Afvalbak niet geleegd? Meld het hier:

https://www.almere.nl/wonen/afval/afvalbak-aanvragen/

Grofvuil

U kunt grofvuil zelf wegbrengen naar het recyclingperron. U kunt hiervoor gratiseen aanhangwagen lenen bij het perron (maximaal 3 uur. €100,- borg).

U kunt grofvuil (bankstellen, tapijten, witgoed etc.) en klein gevaarlijk afval/chemisch afval (KGA) door de gemeente laten ophalen door de gemeente: https://www.almere.nl/wonen/afval/grofvuil/

Heeft iemand grofvuil gedumpt? Meld dit hier

Glasbak

Aan de Maarten Toonderlaan en bij de Vomar staan speciale bakken om glas gescheiden op kleur in te leveren.

Verzoek van de buren die daar vlakbij wonen: wilt u geen afval naast de containers zetten? Dit geeft een rommelige aanblik en het afval verspreidt zich in veel gevallen door de buurt.

Bladkorven

Wat mag erin?

  • los groen tuinafval.

Wat mag er niet in?

  • ander afval, zoals stenen, plastic zakken en vuilniszakken met afval of groenafval.

Waar staan de bladkorven?

  • K. Wilstraplantsoen 60, Pieter Kuhnweg, op gazon

  • Lampjestraat 1, Carl Barksweg, links naast fietspad

  • Marsupilamihof 1, André Franquinweg, kant water

  • P. Koenenstraat 8, Gerrit Rothmanstraat, kant busbaan

De korven worden 1 keer per week geleegd en iedereen in de Stripheldenbuurt mag er gebruik van maken. En... gooi het tuinafval erin, niet ernaast.

Is een korf sneller vol, meld dit dan via een Melding Openbare Ruimte van de gemeente.

Papiercontainers

Wijziging papier- en textielinzameling

Vanaf maandag 2 februari 2020 verandert in Almere de inzameling voor papier, karton en textiel. Dit betekent dat de gemeente Almere uw papierbak één keer per vier weken leegt (nu is dat eens per twee weken). Dit doen zij omdat er minder papier en karton wordt weggegooid. De inzameldag is vrijdag.

Ophaaldagen 2020

  • 9 oktober

  • 6 november

  • 4 december

Installeer de Almere Afval app uw telefoon om te zien wanneer de volgende ophaaldag is.

Afvalbak niet geleegd? Meld het hier:

https://www.almere.nl/wonen/afval/afvalbak-aanvragen/

Medicijnafval

Een medicijn over dat u niet meer nodig heeft? Spoel dat niet door de gootsteen of de wc. Deze medicijnen komen dan uiteindelijk in ons drinkwater. Haal de doosjes van de medicijnen af, evenals etiketten met uw naam.

Lever dit medicijnafval in bij uw apotheek.

Wat is duurzaam?

19 verrassende duurzame gewoontes, zonder investeringen.

www.watisduurzaam.nl

Een kartonnen drinkbeker

Een kartonnen drinkbeker is gemaakt van natuurlijke materialen. Namelijk: oud papier, houtpulp en soms lijn. De bacteriën en schimmels in de natuur kunnen deze materialen binnen een paar maanden tot een jaar opknippen in kleine stukjes die worden genomen in de natuur. De kartonnen drinkbeker is dan verteerd.

Vaak zit er ook een plastic laagje aan de binnenkant van een drinkbeker. Die zorgt ervoor dat je er ook warme dranken, zoals koffie, in kunt doen. Plastic is een materiaal dat niet kan verteren, maar moet verweren. Het verweren duurt heel lang: waarschijnlijk meer dan 100 jaar. Zon, regen, wind en zand schuren en breken het materiaal zodat er hele kleine stukjes ontstaan. Die lijken dan verdwenen, maar ze zijn eigenlijk nog aanwezig in de natuur. De natuur kan ze namelijk niet opnemen. We weten niet precies hoe slecht dat voor de natuur is, omdat plastic nog niet zo lang bestaat.

Ook de inkt van teksten of tekeningen op het bekertje kunnen slecht voor de natuur zijn. Een beker weggooien is sowieso niet goed: plastic hoort daarom niet thuis in de natuur en mag je nooit achterlaten in het bos of op de grond.

Recyclen is beter!


BRON: Rebel - Notitie afbraaktijden zwerfafval